Tüntetésen követeltek béremelést a postai dolgozók


Pfeifer Tamás, a Postások Független Érdekvédelmi Szövetségének elnöke hangsúlyozta, hogy békés és politikamentes demonstrációra gyűltek össze.

A Postások Független Érdekvédelmi Szövetsége és a Kézbesítők Szakszervezete jelenleg ki van zárva a Magyar Postánál zajló bértárgyalásokból, mert nem írták alá a három évre szóló, összesen 15 százalékos alapbér-fejlesztésről szóló bérmegállapodást, amelyet a Magyar Posta a két legnagyobb postás szakszervezettel, a Postás Szakszervezettel és a Magyar Postások Érdekvédelmi Szövetségével kötött 2021-ben. Tusz Ferenc, a Kézbesítők Szakszervezetének elnöke a tüntetésen azt mondta: bár kérték, hogy vegyék be őket a bértárgyalásokba, ezt szerinte a megállapodást korábban aláíró két szakszervezet nem szeretné.

A bérmegállapodás 2 százalékos béremelést irányzott elő 2023-ra, ami a demonstrációt szervező érdekképviseletek szerint tarthatatlan. Tusz Ferenc kitért arra is, hogy a bértárgyalásban résztvevő szakszervezetek hosszas tárgyalások után 3 százalékos béremelést tudtak elérni a két százalék helyett, a demonstráció bejelentését követően azonban már tíz százalékos béremelésről szóltak a hírek, ám az érdekképviseleti vezető szerint ezzel sem lennének előrébb: inflációkövető bérfejlesztést követelnek. Mint elmondta, a Magyar Posta mintegy 25 ezer dolgozójának csaknem fele, 12 ezer 200 munkavállaló a garantált bérminimumot keresi.

A szakszervezeti vezető beszélt arról is, hogy több más állami cégnél már megtörténtek a bérmegállapodások. Ezt említette Dobi István is, aki a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet elnökeként a szakszervezet nevében szolidaritását fejezte ki a postai dolgozók irányában: emlékeztetett, hogy más közszolgáltatási ágazatokban 15-16 százalékos, de van, ahol 18 százalékot elérő bérfejlesztést hajlottak végre. – Elárulja a dolgozók érdekeit az, aki 3 éves bérmegállapodást ír alá, hiszen 2021-ben senki nem láthatja előre, hogy 2023-ban milyen gazdasági környezetben kell dolgoznia a munkavállalóknak – mondta. 

A tüntetés végén a szakszervezeti vezetők a Gazdaságfejlesztési Minisztériumnak szóló petíciót adtak át a tárca Vám utcai épületében, amelyben inflációkövető alapbérnövelést követeltek 2023 január 1-jéig visszamenőleg, mivel a bérek lemaradtak a nemzetgazdaságban elérhető fizetésektől, valamint átfogó képet szeretnének kapni a postát érintő stratégai elképzelésekről, mint a postai hálózat átalakítása vagy az úgynevezett szakosított kézbesítés bevezetése, illetve a létszámleépítés. 

A Magyar Posta február 28-án közölte: csoportos létszámleépítést hajt végre, elbocsátja 1200 munkavállalóját. Ez azzal indokolták, hogy „az Európát sújtó és elhúzódó szankciós energiaválság egyre nehezebb gazdasági környezetet teremt”.

Az átadott petíció szövege

P E T Í C I Ó

a gazdaságfejlesztési miniszterhez

 

Tisztelt Nagy Márton Miniszter Úr!

 

A Magyar Posta Zrt-n belül működő képviselettel rendelkező szakszervezetek a postai munkavállalók anyagi és társadalmi megbecsülése, valamint szociális és gazdasági érdekeik védelmében - egy békés, politikamentes demonstráció lebonyolításával egyidőben - az alábbi petíciót nyújtják be Önnek:

 

Mi, a demonstrációt szervező érdekképviseletek – az általunk képviselt munkavállalók véleményét meghallgatva- elfogadhatatlannak tartjuk, hogy 2023-ban a Magyar Posta Zrt. menedzsmentje nem adott elfogadható ajánlatot az általános alapbérfejlesztésre, így nem valósult meg az általános bérfejlesztés a postai munkavállalók körében. A munkáltató csak a kötelező minimál és garantált bérre való ráállást hajtotta végre az érintettek részére. Az elmaradt bérfejlesztés felgyorsítja a fluktuációt. A jelentős bértorlódás ugyanakkor kiélezi az ellentéteket a már bérfejlesztésben részesült és azon munkavállalók között, akik még a mai napon is a tavalyi bérükért dolgoznak.

 

Sajnálatosnak és elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a Magyar Postánál eddig nem sikerült módosítani a hároméves bérmegállapodást. Tisztában vagyunk vele, hogy más, szintén állami tulajdonban lévő, közfeladatot állátó vállalatnál ez már megtörtént.

 

Követeljük:

 

  • A postai munkavállalók alapbérét az inflációhoz igazodóan növeljék azonnal és 2023. januártól visszamenőleges hatállyal!

 

  • Dolgozzanak ki valós bérfelzárkóztatási programot, mely figyelembe veszi a szaktudást, a ledolgozott évek tapasztalatát! Az ágazati felmérések alapján a postások jövedelme egyre nagyobb lemaradásban van a nemzetgazdasági átlaghoz képest. Számunkra teljesen elfogadhatatlan, ha kollégáink közel felének bére mindössze a garantált bért éri el.

 

  • Kapjunk átfogó képet a Magyar Posta Zrt.-t érintő intézkedéseiről, a stratégia rövid és hosszabb távú elképzeléseiről! Legyen érdemi párbeszéd a munkavállalók képviselőivel, így a demonstrációt szervező szakszervezetekkel is a munkavállalók nagyobb csoportját érintő szakmai kérdésekkel kapcsolatban (postai hálózat átalakítása, kézbesítési rendszer módosítása, szakosított kézbesítés kérdése)! Elfogadhatatlannak tartjuk, ha a médiából kell értesülnünk ezekről az eseményekről (1200 fős csoportos létszámleépítés).

 

Budapest, 2023. március 4.

 

A demonstrációt szervező szakszervezetek nevében:

 

 

Pfeifer Tamás elnök

Postások Független Érdekvédelmi Szövetsége

 

Tusz Ferenc elnök

Kézbesítők Szakszervezete

 

  

Mellékletek


Az átadott petíció
 

Új hozzászólás


Hozzászóló neve: 
Hozzászóló neve: 
Biztonsági kód
Biztonsági kód:

Pofész a Facebookon!

Postás Harsona legfrissebb számának (2012.03.) letöltése
A 2012-től érvényes Munka Törvénykönyvének letöltése
Kollektiv Szerzödés 27-53 módositásokkal (Hatályos 2012 február 1-töl)
Kedvezményes üdülési lehetőség tagjainknak
Üdülési jelentkezési lap
2011 © Trigrand Kft.              HÍREK LETÖLTÉS TAGSZERVEZETEK KAPCSOLATOK FÓRUM ADMIN
          Ajánlott minimális képernyő felbontás: 1024*768.          Ön a   . látogatónk  !