A Visegrádi Országok szakszervezeteinek állásfoglalása a szociális párbeszédről


A szociális párbeszéd a fenntartható fejlődés megvalósításának fontos eleme, amely biztosítja a szociális békét és nemcsak gazdasági, hanem társadalmi kérdésekkel is foglalkozik. A szakszervezetek kulcsszerepet játszanak ebben a folyamatban. A szakszervezetek nemcsak a szociális párbeszéd minőségét befolyásolják, hanem a demokráciáét is.
Mint a Cseh Köztársaság, Magyarország, Szlovákia és Lengyelország szakszervezeteinek képviselői, felszólítjuk országaink kormányait és munkaadói szervezeteit, hogy tartsák tiszteletben a szociális párbeszéd szabályait, vegyék figyelembe az együttműködés szükségességét, és igyekezzenek megérteni a munkavállalók érveit. Úgy véljük, a szociális partnerek – különösen a szabad és erős szakszervezetek – szerepének növelése társadalmaink érdekeit szolgálja. Csak a nyilvános vitákba egyenlő alapokon bevont, stabilan működő szakszervezetei mozgalom biztosíthatja az egészséges társadalmi-gazdasági változásokat.
Kijelentjük, hogy a kollektív szerződések a szociális párbeszéd alapvető fontosságú eszközei vállalati és ágazati szinten.
Általános elterjedésük minden területen döntő fontosságú a szociális párbeszéd szabályainak biztosításához a munkaügyi
kapcsolatok összes aspektusában. Hangsúlyozzuk, hogy hasonlóan fontos szerepet játszanak a háromoldalú testületek országos szinten. Minden reprezentatív szakszervezet elismerése teljes jogú partnerként döntő tényező a szociális békében és a valódi demokráciában.
Országaink nemsokára az EU csatlakozás harmadik évfordulójához érkeznek. Szakszervezeteink támogatták a csatlakozást, figyelembe véve az Európai Szociális Modell megvalósításának fontosságát. Különösen nagy jelentőséget tulajdonítunk az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) – az európai szintű reprezentatív szakszervezeti szövetség – szerepének, melynek mindannyian tagjai vagyunk. Megjegyezzük, hogy az európai értékek és rendelkezések – többnyire és tágabb értelemben véve – az országos törvények részét képezik. Az ETUC célja annak biztosítása, hogy az európai hatóságok döntéseiben megjelenjen a szociális dimenzió, hogy a szakszervezetek hangja hallható, a dolgozók követelései láthatóak legyenek.
A mi szerepünk e kezdeményezések támogatása. Tisztában vagyunk vele, hogy az európai partneri viszony befolyásolja az egyes országokban a partnerek közötti viszonyt. Ennek tükrében, úgy véljük, meg kell ragadni a szociális párbeszéd európai szinten működő intézményei által kínált minden alkalmat. Gondolunk itt mind az ágazati, mind pedig az ágazatközi Szociális Párbeszéd Bizottságokra.
Kijelentjük, hogy a közép- és kelet-európai szakszervezetek döntő szerepet játszanak a fenti kérdésekben. A Visegrádi Országok 1989 után hasonló társadalmi-gazdasági helyzetbe kerültek, az átmenet hasonló problémákat, szociális kérdéseket vetett fel, és a szakszervezetek is hasonló helyzetben voltak/vannak. Ezért is fontos és szükséges közöttünk az együttműködés,
a tapasztalatcsere, a konzultáció és a szakértői, illetve politikai vita.

Varsó, 2007. április 24.

 

Új hozzászólás


Hozzászóló neve: 
Hozzászóló neve: 
Biztonsági kód
Biztonsági kód:

Pofész a Facebookon!

Postás Harsona legfrissebb számának (2012.03.) letöltése
A 2012-től érvényes Munka Törvénykönyvének letöltése
Kollektiv Szerzödés 27-53 módositásokkal (Hatályos 2012 február 1-töl)
Kedvezményes üdülési lehetőség tagjainknak
Üdülési jelentkezési lap
2011 © Trigrand Kft.              HÍREK LETÖLTÉS TAGSZERVEZETEK KAPCSOLATOK FÓRUM ADMIN
          Ajánlott minimális képernyő felbontás: 1024*768.          Ön a   . látogatónk  !