közös levél a munkáltatónak 2020. április 23


Bőhm György Főigazgató-helyettes                                                                Budapest 2020. április 23.

 

Magyar Posta Zrt.

Humánerőforrás Főigazgatóság

 

 

Tárgy: munkavállalók nagyobb csoportját érintő intézkedések

 

Tisztelt Főigazgató-helyettes Úr!

 

Eddig példaértékű volt a kommunikáció a munkáltató és a szakszervezetek között, véleményünk szerint ez most nem alakult jól. Szükség esetén javasoljuk a telefonos konferencia folytatását.

A Postások Független Érdekvédelmi Szövetsége (POFÉSZ) és a Kézbesítők Szakszervezete (KÉSZ) azzal a kérdésekkel fordul a munkáltatóhoz, hogy a kialakult pandémiás helyzettel kapcsolatos felmerülő munkajogi, munkaszervezési kérdésekről kérjen tájékoztatást a munkáltatótól. A munkavállalók, szakszervezeteink tagjai naponta jelzik felénk ezeket az igényeket.

 

A legfontosabb kérdések, melyekre szeretnénk választ kapni:

  1. milyen intézkedések kerülnek bevezetésre a munkavállalók óraszámának csökkentésére? Kap-e állami támogatást a Magyar Posta Zrt.?
  2. hogyan alakul a munkaidő keret, mekkora intervallumra számítsanak a munkavállalók? Hogyan hat ránk az Mt. soron kívüli módosítása?
  3. pontosan milyen szabályozás és mely területre vonatkozik a szabadságok kivételére? Debrecenben június végéig az éves szabadság 70%-át ki kell venni, ezt túlzásnak találjuk. Ezzel kapcsolatban több jelzést kaptunk, hogy a forgalom csökkenése ellenére túlterheltek a kollégák, mert rendszeres a helyettesítés. Szegeden rugalmasan meg tudja oldani a munkaidő beosztás a munkáltató, Mezőtúron, Debrecenben viszont 3 körzetet is (részeket) visz egy kézbesítő, valamint számon kérik a sorsjegy értékesítést, mikor ez a közvetlen érintkezés miatt nem ajánlott, és a kézbesítőkre állítólag nem lett kiosztva tervelvárás.
  4. hogyan alakul a létszámhelyzet, igaz-e a hír, hogy egyes területeken a próbaidősöktől megválik a munkáltató?
  5. mi indokolja a „normál” szabályoktól való eltérést, pl. csomagkézbesítők erőn felüli túlterhelése 120-140 csomag napi terhelés? A kézbesítők időnként továbbra is több járatot viszek, de „túlórázni nem lehet, mert az nem számolható el.
  6. van-e kellő kapacitás az új felvételesek foglalkozás-egészségügyi vizsgálatára?
  7. miért nincs megfelelő számú gumikesztyű biztosítva még a mai napig sem?

 

Ezeken a kérdéseken felül naponta érkezik újabb és újabb megkeresés a legégetőbb kérdésre a megrekedt bértárgyalás folytatására. Illetve ezzel párhuzamosan a vészhelyzet idején is példásan teljesítő kollégák anyagi és erkölcsi elismerésének mielőbbi megvalósulása továbbra is kérdés. Továbbra is szeretnénk jelezni, hogy a postai munkavállalók körében nagy az elégedetlenség az idei évre vonatkozó bérfejlesztés elmaradása miatt. Mindenki tudatában van azzal, hogy a kialakult helyzetben sok fontos dolog van, de az érintetteknek ez a kérdés pont olyan fontos, mint minden más egyéb intézkedés. Feszült a helyzet, a vészhelyzet elmúlásával – mely reményeink szerint mielőbb bekövetkezik - csak egy szikra kell a robbanáshoz, ha nem rendeződik a bérfejlesztés kérdése. Ennek indoka, a velünk hasonló, állami tulajdonban lévő vállalatoknál megvalósult az idei évre a keresetfejlesztés, nálunk pedig elmaradt.

 

A feltett kérdéseinkre várjuk a munkáltató mielőbbi válaszát.

 

 

 

Üdvözlettel:

 

 

 

 

 

 

Ádám István

POFÉSZ elnök

Tusz Ferenc

KÉSZ elnök

 

 

 

Új hozzászólás


Hozzászóló neve: 
Hozzászóló neve: 
Biztonsági kód
Biztonsági kód:

Pofész a Facebookon!

Postás Harsona legfrissebb számának (2012.03.) letöltése
A 2012-től érvényes Munka Törvénykönyvének letöltése
Kollektiv Szerzödés 27-53 módositásokkal (Hatályos 2012 február 1-töl)
Kedvezményes üdülési lehetőség tagjainknak
Üdülési jelentkezési lap
2011 © Trigrand Kft.              HÍREK LETÖLTÉS TAGSZERVEZETEK KAPCSOLATOK FÓRUM ADMIN
          Ajánlott minimális képernyő felbontás: 1024*768.          Ön a   . látogatónk  !