Tájékoztatás a VKF Videókonferencia 2020. április 15-i üléséről


Tájékoztató a VKF videókonferencia 2020. április 15-i üléséről

 

A mai VKF ülésen további tisztázó tájékoztatást hallottunk a kormány részéről a korábban bejelentettekhez képest a bértámogatásról, de a konkrét szabályozás a kormányrendeletben olvasható.

Csak példaként elhangzott pontosítás: az otthon végzett munka (home office) esetén is alkalmazható.

A munkáltatók további finomításokat kértek a gyakorlati alkalmazhatóság érdekében. Például: ne csak 50%-os leállásig lehessen igényelni a támogatást, hanem legalább 90%-ig, mint az osztrák megoldásban.

Pesszimisták a munkáltatók az állami támogatás mértékét illetően is, azt szeretnék, ha nem a kieső munkaidőre járó bért, hanem a teljes bér 70%-át fizetné az állam.

Az egész egyeztetés hangulatára rányomta a bélyegét a hétvégén suttyomban végrehajtott Mt. módosítás a munkaidőkeret 24 hónapra történő felemeléséről egyoldalú munkáltatói intézkedés keretében.

 

A szakszervezeti oldal egyhangúlag elfogadhatatlannak tartja a módosítás eljárási és tartalmi részét is.

 

A legélesebben én keltem ki magamból. Elmondtam, hogy teljesen lejáratnak minket, szakszervezeteket a tagjaink és a közvélemény előtt azzal, hogy hetente kétszer is tárgyalnak velünk a VKF keretei között és egy szóval sem említik, hogy mire készülnek az Mt-t illetően.

Közöltem a kormány képviselőivel, hogy én a Munkástanácsok nevében kifejezetten megértő voltam az extra és békeidőben elfogadhatatlan munkajogi intézkedésekkel kapcsolatban, tudomásul véve a rendkívüli helyzetet. Soha nem támadtam a kormány intézkedéseit csak a politikai öncél kedvéért.

Erről az erkölcsi talapzatról utasítom vissza, hogy csak biodíszletnek tekintenek minket.

Mondják ki, hogy felszámolták a munkaügyi kapcsolatokat és a szakszervezetek létjogosultságát semmibe veszik.

 

A szokatlan fellépésem után eltűnt a képernyőről a kormánydelegáció mintegy 10 percre. Bodó államtitkár úr restelkedésének adott hangot, de a döntés már megszületett. Kértük a döntés visszavonását.

 

A munkáltatók kifejtették, hogy ők nem kérték a módosítást, és azt is elmondták, hogy a gyors felméréseik alapján nagyon kevés munkáltató fog élni a 24 hónapos munkaidőkerettel, mert komoly, nagy apparátust igényel a rendszer kiépítése és működtetése, amire csak a legnagyobb néhány nemzetközi társaság képes.

Ezen körben pedig jól működő munkaügyi kapcsolatok keretében született kétoldalú megállapodásokban szabályozták eddig a munkaidőbeosztást a felek a sokat vitatott „rabszolgatörvény” adta keretek között, pontosan a munkavállalókkal fenntartani kívánt bizalmi légkör végett, amit most a kormány kéretlenül széttrollkodott.

Az új szabályozásban a sok hibája ellenére talán az a legelfogadhatatlanabb, hogy teljesen figyelmen kívül hagyja a munkavállaók garanciális biztosítékait, semmibe veszi a tisztességes információhoz való jogukat, a munkaidejük nyilvántartásának követhetőségét a 24 hónap alatt.

 

A Magyar Nemzet megkérdezte a véleményemet tegnap, aminek csak egy részét hozta le, nyilván azt a részét, amivel igazolható a kormány egyoldalú döntése. Nevezetesen, hogy talán e módszerrel is munkahelyeket lehet megmenteni; ez valóban benne van a lehetőségben, de azon az áron nyilatkoztam, hogy a munkavállalók minimális alkupozícióját is elvették és teljesen alárendelik a korlátozatlan munkáltatói érdekeknek.

De amúgy a hazai munkáltatói érdekképviseletek kifejezett álláspontja, hogy nincs szükségük erre az eszközre. Más munkáltatói szakértőket hallgatva, örülnek az ölükbe pottyant szerencsének, de van bennük annyi jó érzés, hogy megjegyzik a munkavállalók aránytalan kiszolgáltatottságát és a minimális garanciáik teljes hiányát.

 

Szakszervezetként követelnünk kell a módosítás visszavonását.

 

Felvetettem ismét, hogy a keresőképtelenség fogalommeghatározásnak kibővítését célzó javaslatunkra nem kaptunk eddig érdemi választ, mint ahogyan most sem.

 

A munkáltatók hosszasan fejtegették, hogy még milyen területeken várnának további állami támogatásokat, amelyek közül támogatható, hogy a járulékfizetési mentesség ne legyen szektorfüggő, mert nincs ágazat, amelyiket ne érintene a válság.

 

A VKF ülés következő időpontja jövő hétfő délelőtt, ahol miniszteri részvételre kerülhet sor.

 

Palkovics Imre

 

Új hozzászólás


Hozzászóló neve: 
Hozzászóló neve: 
Biztonsági kód
Biztonsági kód:

Pofész a Facebookon!

Postás Harsona legfrissebb számának (2012.03.) letöltése
A 2012-től érvényes Munka Törvénykönyvének letöltése
Kollektiv Szerzödés 27-53 módositásokkal (Hatályos 2012 február 1-töl)
Kedvezményes üdülési lehetőség tagjainknak
Üdülési jelentkezési lap
2011 © Trigrand Kft.              HÍREK LETÖLTÉS TAGSZERVEZETEK KAPCSOLATOK FÓRUM ADMIN
          Ajánlott minimális képernyő felbontás: 1024*768.          Ön a   . látogatónk  !