Ettől tartanak a magyar nyugdíjasok -alaptalanul


Ettől tartanak a magyar nyugdíjasok - alaptalanul

A magánszemélyek számára az alapszámla nyitása csupán egy lehetőség, de nem kötelesség - hangsúlyozta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénzügyekért felelős államtitkára.

MTI, 2016. szeptember 7. szerda, 18:11

 

Az alapszámla-szolgáltatást mindenki igénybe veheti, ha számára ez a legmegfelelőbb konstrukció. Az államtitkár leszögezte ugyanakkor, hogy "nincs mitől tartaniuk a nyugdíjasoknak, ha szeretnék, továbbra is a postás hozza majd nekik a nyugdíjat".

Az október közepén hatályba lépő új szabály a pénzügyi tudatosság fejlesztését szolgálja. Alapszámlát gyakorlatilag bárki nyithat, így például azok számára is köteles a bank biztosítani ezt a szolgáltatást, akiknek nincsen állandó lakhelyük, rendszeres jövedelmük. A hitelintézetek csak a jogszabályban meghatározott kivételes esetekben - például terrorizmus vagy pénzmosás gyanúja esetén - tagadhatják meg a számlanyitást.

A jogszabály arra is kötelezi a hitelintézeteket, hogy a számlanyitást megelőzően tájékoztassák az ügyfelet az alapszámla, valamint a hitelintézet által vezetett más fizetési számlák közötti eltérésekről, ideérve használatuk feltételeit, díjait, illetve költségeit. A bankoknak ősztől kötelező olyan bankszámlacsomagot ajánlani, amely kedvező díjazás mellett minden fogyasztó számára diszkriminációmentesen hozzáférhető és a fontosabb fizetési szolgáltatásokat már tartalmazza. A szabályozás hátterében egy uniós irányelv áll, amelynek rendelkezéseit minden egyes tagállamnak alkalmaznia kell.

 

 

Új hozzászólás


Hozzászóló neve: 
Hozzászóló neve: 
Biztonsági kód
Biztonsági kód:

Pofész a Facebookon!

Postás Harsona legfrissebb számának (2012.03.) letöltése
A 2012-től érvényes Munka Törvénykönyvének letöltése
Kollektiv Szerzödés 27-53 módositásokkal (Hatályos 2012 február 1-töl)
Kedvezményes üdülési lehetőség tagjainknak
Üdülési jelentkezési lap
2011 © Trigrand Kft.              HÍREK LETÖLTÉS TAGSZERVEZETEK KAPCSOLATOK FÓRUM ADMIN
          Ajánlott minimális képernyő felbontás: 1024*768.          Ön a   . látogatónk  !