A POFÉSZ tájékoztatója a Magyar Posta Zrt.-vel folytatott keresetnövelési tárgyalásokról


A POFÉSZ tájékoztatója

 

a Magyar Posta Zrt.-vel folytatott keresetnövelési tárgyalásokról

 

 

 

 

A mai napon a Magyar Posta Zrt. újabb juttatásról adott tájékoztatást, mely szerint

 

„ A Posta vezetése megállapodott a Postás Szakszervezettel, a Magyar Postások Érdekvédelmi Szövetségével és a Kézbesítők Szakszervezetével, hogy a bruttó 500 ezer forint alatti alapbérrel rendelkező munkavállalók újabb juttatásokban részesülnek:

 

  1. 1.     2016. június 10-ig egyszeri juttatásként
    1. a.     bruttó 200 ezer forint alapbér alatt bruttó 40 ezer forintban
    2. b.    bruttó 500 ezer forint alapbér alatt bruttó 30.100 forintban
    3. 2.     2017. január 1-től a VBKJ összege 240 ezer forint/fő/év összegre emelkedik.”

A megállapodást – mint az a Magyar Posta Zrt. postaweben kiadott tájékoztatójából is kitűnik – a POFÉSZ tárgyalódelegációja nem írta alá az alábbi indokok alapján:

A tárgyalások megkezdését a POFÉSZ szorgalmazta, mert a nyilvánosságra került adatok alapján 2016 januárjában megállapította, hogy a bértárgyalásban foglalt megállapodással ellentétben a munkáltató az 500 ezer forint havi alapbér fölötti munkavállalók részére is biztosított keresetfejlesztést. (a www.posta.hu weblap tájékoztatása szerint 44 vezető átlagosan 35%-os bérfejlesztésben részesült és még mindig nem kaptunk adatokat arról, hogy a vezetői körön kívül hány 500 ezer forint feletti alapbérrel rendelkező munkavállaló kapott 2016-ban keresetfejlesztést)

Ebben a kérdéskörben többszöri levélváltás után sem közeledett a munkáltató és a POFÉSZ álláspontja, így szakszervezeti szövetségünk véleménye továbbra is az, hogy a Magyar Posta Zrt. az egyedi bérrendezések során megsértette a bérmegállapodást.

A POFÉSZ tárgyalásokat kezdeményezett melynek célja újabb keresetfejlesztési lehetőségek felkutatása a munkavállalók alapbérének növelésére (mint ahogy az az 500 ezer forint havi bér fölötti munkavállalók esetében történt) Következetesen azt képviselte, hogy nem az egyszeri juttatás irányába kell elmozdulni, mert – mivel nem marad bázisban, így nem képezi a következő bérfejlesztés alapjait – az hosszú távon nem javítja a postások bérpozícióját.

A POFÉSZ üdvözli a VBKJ összegének 240.000 Ft/év/fő emelését 2017. január 1.-től, de véleménye szerint ezt a megállapodást célszerű lett volna a 2017. évi bérmegállapodás keretein belül megtárgyalni. Egyrészt, mert nem ismertek a kormányzat végleges rendelkezései a cafetéria rendszer átalakításáról, másrészt, ha nem kerül a bértárgyalási alkuk közé a VBKJ, a szakszervezetek mozgástere a bérmegállapodás folyamatában jelentősen szűkülhet.

A POFÉSZ, mint valódi érdekképviseleti szövetség a nem ért és nem érthet egyet a törzsgárda rendszer megszüntetésével, de ugyanakkor tudomásul veszi, hogy a szükséges módosításokat időnként el kell végezni. A módosításokat csak átgondolva lehet átvezetni a rendszeren, így következetes ellenállásának eredményeként még nem született végleges döntés, azokról még folytatódnak a jövőben tárgyalások.

Mivel a 2016. június 1.-i tárgyaláson a munkáltató a keresetnövelés esetében csak az egyszeri kifizetés mellett érvelt, a szakszervezeti egység megbomlott és a hosszú távú bérstratégiai elvek figyelmen kívül hagyásával a többi érdekképviselet elfogadta az MP Zrt. előterjesztését.

A POFÉSZ továbbra is azt képviseli, hogy a munkavállalói alapbérek fejlesztésére tett javaslata a Magyar Posta 2016. évi eredményeit és - a Bérmegállapodást is figyelembe vevő - üzleti tervét, azaz a működését nem veszélyeztetik.

Tárgyalási javaslatainak megvalósítása esetén a Társaság nem kényszerül a foglalkoztatást súlyosan érintő intézkedésekre, így a munkavállalók érdekében kialakított észrevételei felelős, átgondolt és megalapozott követelésként és konstruktív, a felek által közösen kialkudott feltételek mentén kigazdálkodhatóak és megvalósított alapbérfejlesztés esetén biztosítják, hogy valamennyi érintett munkavállaló azonos időpontban – a mindenkori bérfizetéskor – részesüljön belőle.

 

Budapest, 2016. június 02.

 

 

POFÉSZ

 

Új hozzászólás


Hozzászóló neve: 
Hozzászóló neve: 
Biztonsági kód
Biztonsági kód:

Pofész a Facebookon!

Postás Harsona legfrissebb számának (2012.03.) letöltése
A 2012-től érvényes Munka Törvénykönyvének letöltése
Kollektiv Szerzödés 27-53 módositásokkal (Hatályos 2012 február 1-töl)
Kedvezményes üdülési lehetőség tagjainknak
Üdülési jelentkezési lap
2011 © Trigrand Kft.              HÍREK LETÖLTÉS TAGSZERVEZETEK KAPCSOLATOK FÓRUM ADMIN
          Ajánlott minimális képernyő felbontás: 1024*768.          Ön a   . látogatónk  !